Ciasto drożdżowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Jabłka umyć,obrać,pokroić w półplasterki.Skropic sokiem z cytryny.
2.Makę przesiać,dodać miękką margarynę,jajko,4 łyżki cukru,cukier waniliowy,skórkę cytrynową ,sól oraz drożdże.Posiekać nożem.Następnie powoli wlewać mleko.Zagnieśc ciasto.Przykryć i odstawić na 1 godzinę
3.Wyrośniete ciasto podzielić na 2 części.Rozwałkować dwa prostokąty .Jedną część wyłożyć na natłuszczoną i oprószona mąką formę o wymiarach 33x22.Rozłozyć jabłka.Przykryć drugim kawałkiem ciasta.Ddocisnąć a następnie w wielu miejscach nakłuć widelcem
4.Śmietanę wymieszać z pozostałym cukrem.Rozprowadzić na cieście.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp.200 St.C
5.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem połączonym z cynamonem.
Komentarze