Ciasto drożdżowe z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto łatwe,smaczne i mało przy nim roboty .

  • 30 min

Składniki:



  • 500 g pszennej mąki

    200 ml ciepłego mleka

    100 g margaryny

    40 g drożdży

    6 łyżek cukru

    1 łyżka waniliowego cukru

    szczypta soli

    1 jajko

    1 kg kwaskowych jabłek

    sok z cytryny

    skórka otarta z 0,5 cytryny

    180 g śmietany 12%



    Ponadto:

    cukier puder i cynamon

Ciasto drożdżowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jabłka umyć,obrać,pokroić w półplasterki.Skropic sokiem z cytryny.

    2.Makę przesiać,dodać miękką margarynę,jajko,4 łyżki cukru,cukier waniliowy,skórkę cytrynową ,sól oraz drożdże.Posiekać nożem.Następnie powoli wlewać mleko.Zagnieśc ciasto.Przykryć i odstawić na 1 godzinę

    3.Wyrośniete ciasto podzielić na 2 części.Rozwałkować dwa prostokąty .Jedną część wyłożyć na natłuszczoną i oprószona mąką formę o wymiarach 33x22.Rozłozyć jabłka.Przykryć drugim kawałkiem ciasta.Ddocisnąć a następnie w wielu miejscach nakłuć widelcem

    4.Śmietanę wymieszać z pozostałym cukrem.Rozprowadzić na cieście.

    4.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp.200 St.C

    5.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem połączonym z cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy