Racuchy drożdżowe z jabłkiem

  • wyświetlono: 1607 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

mięciutkie,pachnące i smaczne.Prawdziwe racuchy nie jakieś naleśniki z jabłkiem

emalitowska

Składniki

60 dag potartych jabłek(grube oczka)
30 dag mąki pszennej tortowej
350 ml mleka 2 %
3 dag świeżych drożdży
1-2 jajka
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
cukier puder
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

  • 1. Do 2 -3 łyżek mąki dodajemy cukier oraz pokruszone drożdże. Wlewamy 100 ml mleka(letniego) i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
    Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn drożdżowy, jajko oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia (na minimum 45-60 minut w ciepłe miejsce).
    Jabłka dodajemy do ciasta drożdżowego i dokładnie mieszamy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
    Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i smażymy z obu stron na rumiano niezbyt duże racuchy. Racuchy odsączamy z tłuszczu przy użyciu papierowych ręczników.Podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniadania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży

Dodane przez: Anyzkowo

Puszyste racuchy z jabłkami

Sekret tak puszystych racuchów...

Racuchy dyniowe z jabłkami

Dodane przez: Jaga85

Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuszki zachwycają nie tylko smakiem....

Racuchy bananowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Racuchy z bananami

Racuchy często robię na piątkowy...

Racuchy z młodą kapustą

Dodane przez: JustKuchcik

Racuchy z młodą kapustą

Sezonowe, dietetyczne danie. Racuchy...

Racuchy drożdżowe

Dodane przez: rzelkazag

Racuchy

Stary, sprawdzony przepis a racuchy...

racuchy z twarogiem

Dodane przez: Wypieki Beaty

Racuchy z twarogiem

Pyszne racuszki dobre na każdy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE