drożdżowe ślimaczki z owocami

0 (0 ocen)

szybki i łatwy sposób na coś słodkiego :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej,
    2 - 3 łyżki cukru pudru,
    1/4 kostki masła,
    3 żółtka,
    3 dag drożdży,
    1/2 szklanki mleka,
    mąka do podsypania,
    tłuszcz do wysmarowania blachy,
    owoce - mogą być mrożone

Drożdżowe ślimaczki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodajemy żółtka, cukier puder, sól i rozkruszone drożdże. Wlewamy letnie mleko i delikatnie łączymy składniki, pod koniec dodajemy roztopione, letnie masło i wyrabiamy jednolitą masę aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy, nakładamy owoce - jagody, maliny, truskawki, porzeczki, jabłka - kto co woli. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy w plasterki. Każdy plasterek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. pieczemy w temp. 180 stopni ok 20 min (do zrumienienia).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy