DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI

  • wyświetlono: 644 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo szybkie i przepyszne

Klaudyna213
  • 50min

Składniki

1 szklanka mleka
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
5-6 łyżek masła
1/4 łyżeczki soli
4 szklanki maki
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży

Nadzienie:
powidła

Sposób przygotowania przepisu:

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI

  • 1. Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić.
  • 2. Drożdże zmieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i zalać 1/4 szklanki mleka, wymieszać i zostawić na 5-10 minut
  • 3. Ze wszystkich składników i rozczynu wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, zostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 x 25cm,
  • 5. Smarować powidłami, zwinąć jak roladę, pokroić delikatnie, aby się nie spłaszczyły i układać w wysmarowanej masłem formie, odstawić do wyrośnięcia.
  • 6. Piec około 10 minut w temperaturze 200 sto upieczeniu można polukrować dowolnym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Porady

zamiast powideł można użyć np. gotowej masy makowej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedrożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Dodane przez: Kociołek Iwony

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Ciekawie wyglądają i są przysmakiem...

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami

Jestem łasuchem i zawsze w domu...

Drożdżowe ślimaczki

Dodane przez: ania sobocinska

Drożdżowe ślimaczki

Doskonale nadaje się jako drugie...

drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami

Dodane przez: chilijemy

drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami

Ciasto drożdżowe robimy tak jak...

image-1p9dp5t

Dodane przez: Alex M

Drożdżowe ślimaczki z żurawiną

Puszyste i mięciutkie bułeczki...

Bułeczki

Dodane przez: rzelkazag

Bułeczki leśne ślimaczki drożdżowe

Mięciutkie i puszyste bułeczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE