1 kg mąki
100 g drożdży
440 ml mleka
150 g cukru
160 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
dowolna marmolada
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdżowe ślimaczki
1.
z części mleka, łyżki cukru i drożdży robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 min.
2.
Gdy zaczyn wyrośnie mieszamy go z pozostałymi składnikami i zagniatamy na gładkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
3.
Gdy ciasto urośnie dzielimy je na trzy części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowywujemy na stolnicy, smarujemy marmoladą i zwijamy jak roladę. Nożem kroimy na plastry 2 cm.
4.
Układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Drożdzówki możemy posmarować białkiem i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką z masła, mąki i cukru.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 min.
Porady
Zamiast marmolady możemy użyć prażonych jabłek, sera lub masy makowej.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze