Drożdżowe ślimaczki

  • wyświetlono: 177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Doskonale nadaje się jako drugie śniadanie

  • 120min

Składniki

1 kg mąki
100 g drożdży
440 ml mleka
150 g cukru
160 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
dowolna marmolada

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe ślimaczki

  • 1. z części mleka, łyżki cukru i drożdży robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 min.
  • 2. Gdy zaczyn wyrośnie mieszamy go z pozostałymi składnikami i zagniatamy na gładkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Gdy ciasto urośnie dzielimy je na trzy części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowywujemy na stolnicy, smarujemy marmoladą i zwijamy jak roladę. Nożem kroimy na plastry 2 cm.
  • 4. Układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Drożdzówki możemy posmarować białkiem i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką z masła, mąki i cukru.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 min.

Porady

Zamiast marmolady możemy użyć prażonych jabłek, sera lub masy makowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylana słodkodrożdżówkakuchnia polskaII śniadanie

Komentarze

Podobne przepisy

drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami

Dodane przez: chilijemy

drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami

Ciasto drożdżowe robimy tak jak...

image-1p9dp5t

Dodane przez: Alex M

Drożdżowe ślimaczki z żurawiną

Puszyste i mięciutkie bułeczki...

Bułeczki

Dodane przez: rzelkazag

Bułeczki leśne ślimaczki drożdżowe

Mięciutkie i puszyste bułeczki...

image-215yxmk

Dodane przez: Ewelina Marcin

Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką

Drożdżowo-serowe mięciutkie bułeczki...

image-0ci2eu5

Dodane przez: Katarzyna255

drożdżowe ślimaczki

świetnie nadają się do niedzielnej...

Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe

Dodane przez: edytaha

Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe

Moi domownicy mają zwyczaj otwierania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE