Drożdżowe różyczki z masą orzechową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smakowite zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem orzechowym. Świetne na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Idealne ze szklanką mleka. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 op. drożdży suchych (7g)
    3,5 szkl mąki
    100 g masła
    3 jajka
    1/4 szkl cukru
    1/2 szkl kwaśnej śmietany
    cukier wanilinowy
    200 g kremu orzechowego
    oraz: lukier
    tortownica o śred. 18 cm

Drożdżowe różyczki z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i cukier wanilinowy. Następnie wlewamy ostudzone masło, jajka i śmietanę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wyjmujemy wyrośnięte ciasto na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy na 12-15 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część rozwałkowujemy na długi cienki prostokąt, smarujemy pełną łyżeczką kremu i ciasno zwijamy (jak roladkę) i przekładamy do blaszki. Robimy tak z pozostałym ciastem i kremem i układamy obok siebie różyczki (roladki) ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu lekko polewamy lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy