Drożdżowe ciasteczka z marmoladką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Małe drożdżowe rogaliczki . smaczne i ładnie sie prezentują

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    7 dkg drożdży
    1 szkl cukru
    5 jajek
    250 g margaryny
    250 g smalcu
    1 szkl śmietany
    aromat śmietankowy
    marmolada

Drożdżowe ciasteczka z marmoladką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mąkę z miękką margaryną i smalcem, dodać cukier jajka aromat i śmietanę wymieszaną z drożdżami. Zagnieść ciasto.. podsypywać mąką by się nie kleiło.
    Ciasto odstawić na ok pół godziny, w tym czasie przygotować blaszki do pieczenia i piekarnik.
    Ciasto wałkować cienko, posmarować marmoladą i kroić w kwadraty o boku ok 5 cm. zwijać po przekątnej i formować rogaliki, układać na posmarowanych blaszkach

    Piec w piekarniku nagrzanym na 200 st do uzyskania złotego koloru ok 20 min. posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy