drożdżowe bułeczki z bakaliami i dżemem

0 (0 ocen)

  • 30 min

łatwy tani i szybki przepis

  • 30 min

Składniki:

  • trzy szklanki mąki,
    poł szklanki cukru,
    poł szklanki mleka,
    100 g margaryny,
    100 g drożdży,
    szczypta soli,
    cukier waniliowy (opakowanie małe)
    bakalie ( ja użyłam skórki pomarańczowej)
    dżem ( u mnie był brzoskwiniowy )
    1 jajko
    zaparzona mocna gorzka herbata

Drożdżowe bułeczki z bakaliami i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mleko, margaryne oraz drożdże podgrzać w rondelku
  • 2. mąkę , cukier , cukier waniliowy, jajko oraz szczypte soli wymieszac , dodac cieple mleko z drozdzami i margaryna, dodac bakalie , wszystko dokladnie wymieszac , ciasto dokładnie wyrobić, zostawić na 15 min do wyrośnięcia
  • 3. następnie formować małe kulki , nadziewać dżemem , ulożyć w blaszcze , posmarować herbatą wierzchy bułeczek
  • 4. piec 15 -20 min , aż się zarumienią

Porady

z podanej porcji wychodzi około 12 bułeczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy