Drobiowe pulpeciki z szałwią i cytryną

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lekkie, pełne kuszącego aromatu, soczyste i pyszne. Polecam na obiad:)

  • 50 min

Składniki:

  • 400g filetu z kurczaka
    garść listków szałwii
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    skórka z połowy cytryny
    1 jajko
    2 łyżki kaszy manny
    4 łyżki mleka
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    1/2 szklanki białego wina
    3 łyżki kaszki kukurydzianej do obtoczenia

Drobiowe pulpeciki z szałwią i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i cebulę zemleć, dodać posiekane drobno listki szałwii, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny, jajko, kaszę mannę i mleko, doprawić do smaku, wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na 10 minut.
    Z mięsa formować pulpeciki, obtaczać w kaszce kukurydzianej, smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z obu stron. Pulpety podlać winem, dusić pod przykryciem 10 minut.
    Podawać z lekką sałatką, ryżem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy