Drobiowe faworki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

faworki z piersi kurczaka

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (duża, podwójna): 1 sztuka
    - jajka: 2 sztuki
    - sól i pieprz do smaku: 5 szczypt
    - mąka: 1 łyżka
    - mąka do obtaczania: 100 gramów
    - olej do smażenia około: 100 mililitrów

Drobiowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyć, pokroić w paski i ponacinać jak faworki.
    Posolić i popieprzyć.
  • 2. Jajka i jedną łyżkę mąki dokładnie rozmieszać ze szczyptą soli.
    Resztę mąki, czyli około 100 gram pozostawić do obtoczenia faworków.
  • 3. Rozgrzać oliwę na patelni.
    Każdego faworka obtoczyć najpierw w mące, następnie zanurzyć w jajku rozmieszanym z mąką i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Komentarze

Podobne przepisy