" Dorsz w ziołach na marchewkowej kopule "

0 (0 ocen)

  • 5 min

Delikatny filet z dorsza w ziołach prowansalskich.

  • 5 min

Składniki:


  • - filet z dorsza - 2 szt
    - zioła prowansalskie - 2 łyżki
    - sos sojowy
    - sól - szczypta


    Dodatkowo:
    - marchew - 3 duże
    - sól - szczypta
    - cukier - łyżeczka
    - sok z cytryny - 1 łyżka
    - oliwa z oliwek extra virgin - 1 łyżka

" dorsz w ziołach na marchewkowej kopule " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba 1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180C.

    Rybę oczyszczamy.

    Doprawiamy odrobiną soli.

    Pędzelkiem zamoczonym w sosie sojowym smarujemy z 2 stron.

    Nacieramy ziołami prowansalskimi.

    Odstawiamy na ok. 10 minut.





    W tym czasie robimy surówkę.

    Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach .

    Przyprawić solą , sokiem z cytryny , cukrem i oliwą.

    Dokładnie mieszamy.





    Rybę pakujemy w folię do pieczenia i wkładamy na ok. 10 -13 min. do piekarnika.

    Podajemy z surówką i np. frytkami lub talarkami ziemniaczanymi.


    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy