Domowy budyń z cherimoya

  • wyświetlono: 149 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ulubiony deser z dzieciństwa z tropikalna nutą.

PolskaGotuje
  • 2 porcje
  • Łatwy

Składniki


- mleko: 1.75 szklanki
- mąka ziemniaczana: 3 łyżki
- cukier: 4 łyżki
- masło: 1 łyżka
- owoc cherimoya: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy budyń z cherimoya

  • 1. Owoc cherimoya obieramy ze skórki, dokładnie usuwamy pestki i kroimy miąższ na kawałki. Do miąższu dodajemy ¼ szklanki mleka i całość dokładnie miksujemy blenderem. Gdy płyn będzie jednolity dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
  • 2. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i do wrzącego mleka dodajemy mleko z cherimoya i mąką. Cały czas mieszając gotujemy budyń póki nie zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy masło, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 15 – 20 sekund.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zima
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gofry na soku jabłkowym

Dodane przez: 2milutka

Gofry na soku jabłkowym

Pulchniutkie gofry na soku jabłkowym,...

image-1oyiif7

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Walentynkowy tort - czerwony biszkopt z kremem...

Walentynki to cudowne święto. Kojarzy...

Tortowa kostka owocowa

Dodane przez: 2milutka

Tortowa kostka owocowa

Mój ideał pysznego tortowego ciasta,...

Kolorowa karpatka

Dodane przez: 2milutka

Kolorowa karpatka

Uwielbiam karpatkę! To smaki mojego...

Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami

Dodane przez: 2milutka

Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami

Kruche, korzenne ciasteczka delikatną...

Sernik imbirowo-piernikowy

Dodane przez: 2milutka

Sernik imbirowo-piernikowy

W tym roku podczas przygotowania...