Domowy budyń z cherimoya

  • wyświetlono: 134 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ulubiony deser z dzieciństwa z tropikalna nutą.

PolskaGotuje
  • 2 porcje
  • Łatwy

Składniki


- mleko: 1.75 szklanki
- mąka ziemniaczana: 3 łyżki
- cukier: 4 łyżki
- masło: 1 łyżka
- owoc cherimoya: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy budyń z cherimoya

  • 1. Owoc cherimoya obieramy ze skórki, dokładnie usuwamy pestki i kroimy miąższ na kawałki. Do miąższu dodajemy ¼ szklanki mleka i całość dokładnie miksujemy blenderem. Gdy płyn będzie jednolity dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
  • 2. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i do wrzącego mleka dodajemy mleko z cherimoya i mąką. Cały czas mieszając gotujemy budyń póki nie zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy masło, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 15 – 20 sekund.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zima

Komentarze

Podobne przepisy

Murzynek z cukinią

Dodane przez: 2milutka

Murzynek z cukinią

Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią,...

Kakaowa szarlotka z makową bezą

Dodane przez: 2milutka

Kakaowa szarlotka z makową bezą

Szarlotka zawsze przypomina mi...

Fornetti z jabłkami i budyniem

Dodane przez: 2milutka

Fornetti z jabłkami i budyniem

Jesienne popołudnia stają się dłuższe,...

Egzotyczne bajaderki

Dodane przez: dagita

Egzotyczne bajaderki

Szybkie do zrobienia bajaderki...

Francuskie bułeczki z kruszonką

Dodane przez: 2milutka

Francuskie bułeczki z kruszonką

Goście pod drzwiami a ty nie masz...

Placek z malinami i kruszonką

Dodane przez: 2milutka

Placek z malinami i kruszonką

Sprawdzony i niezawodny przepis...