Domowej roboty wegeta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla zdrowia i pełni smaku. Alternatywa dla mieszanek dostępnych w sklepach.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 łyżki suszonej włoszczyzny
    1 czubata łyżeczka soli (np. gruboziarnistej morskiej)
    1/3 łyżeczki kurkumy

Domowej roboty wegeta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulki warzywne do zup 1. Cebulę, marchew, pietruszkę, pora i selera kroimy drobno, rozkładamy je na pergaminie i suszymy w piecu, na kaloryferze albo w specjalnej suszarce.

    Kiedy warzywa wyschną solimy je i przyprawiamy kurkumą. Następnie wrzucamy je do młynka i rozdrabniamy tak, aby drobinki warzyw były po zmieleniu jak najmniejsze.
    Przesypujemy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i przechowujemy przez kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.
    Jeżeli okaże się, że warzywa, które rozdrobniliśmy nie były wystarczająco wysuszone, formujemy z nich kulki i wsadzamy do lodówki. W ten sposób otrzymujemy kulki warzywne, które posłużą nam tak samo jak wegeta, no może trochę krócej.

    Kto raz spróbuje, ten będzie robił to sam już zawsze. Polecam próbować z różnymi wariantami, np. z bazylią i oregano lub na ostro z chili.

Porady

Najbardziej pracochłonną, ale i najsmaczniejszą metoda pozyskiwania warzyw jest uprawianie ich z dala od ulicznych zanieczyszczeń. Jest to oczywiście wersja dla osób będących szczęśliwymi posiadaczami ogródków. Innym pozostaje zakupienie warzyw - najlepiej na targu.

Komentarze

Podobne przepisy