Domowe masło z orzechów ziemnych

0 (0 ocen)

  • 10 min

Bardzo dobre domowe masło bez żadnych ulepszaczy i konserwantów.

  • 10 min

Składniki:

  • 325 g solonych orzechów ziemnych
    3 łyżki oliwy

Domowe masło z orzechów ziemnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy ziemne wsypujemy do blendera, dolewamy oliwy i miksujemy do czasu, aż uzyskamy gładką konsystencję. Gotowe masło przekładamy do szklanego lub plastikowego pojemnika z pokrywką i przechowujemy w lodówce (jest dość wytrzymałe, więc może stać dość długo). Takim masłem możemy smarować pieczywo lub podać je z krakersami.

Porady

Masło można równie dobrze zrobić z niesolonych orzechów, ale wówczas trzeba doprawić je solą.

Komentarze

Podobne przepisy