Domowa pieczeń kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodaje sól, pieprz, bułkę tartą, zmielony czosnek, 1 jajko i przyprawę do mięsa mielonego. Małą foremkę (taką jak na ciasto keks) wykładam folią aluminiową polewam spód 3 łyżkami oleju, wykładam połowe mięsa, ogórek pokrojony na ćwiartki układam tak aby jajka które wjele miały swoje miejsce oddzielone ogórkami. Na tak przygotowana pierwszą część nakładam delikatnie pozostałe mięso tak aby jajka się nie rozlały. Wierzch polewam pozostałymi 3 łyżkami oleju posypuje przyprawami: kilka ziarenek ziela angielskiego, liściem laurowym, majerankiem, bazylią, oregano i mieloną gałką muszkatołową. Piekę w piekarniku 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)
Porady
Bardzo fajnie smakuje podane z sosem pieczeniowym ciemnym.
Komentarze