Pieczeń domowa-alla mielonka

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Domowa mielonka pieczona z serii "wiem co jem" doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco, w moim domu je się ją jako dodatek na kanapki,smacznie zdrowo i bez konserwantów!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
    1/2 kg boczku gotowanego
    1/2 cebuli
    6 ząbków czosnku
    2 jajka
    300 ml wody
    jarzynka do smaku
    przyprawa gajowego do smaku
    czubrica czerwona do smaku
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    szczypta mielonego kminku
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Pieczeń domowa-alla mielonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę wieprzową płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy ,z boczku ściągamy spodnią skórkę,mielimy przez grube sitko razem z obranym czosnkiem.
  • 2. Cebulę obieramy drobno siekamy nożem dodajemy do mięsa,wbijamy jajka wlewamy wodę,doprawiamy do smaku ziołami,wyrabiamy jednolitą gładką masę.
  • 3. Przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego,po wierzchu posypujemy gruboziarnistą przyprawą gajowego,pieczemy w piekarniku około 50-55 minut w temp 180*c.
    Po ostudzeniu kroimy na plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować