Domowa mielonka pieczona z serii "wiem co jem" doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco, w moim domu je się ją jako dodatek na kanapki,smacznie zdrowo i bez konserwantów!
1 godz. 20 min
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
1/2 kg boczku gotowanego
1/2 cebuli
6 ząbków czosnku
2 jajka
300 ml wody
jarzynka do smaku
przyprawa gajowego do smaku
czubrica czerwona do smaku
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
szczypta mielonego kminku
Pieczeń domowa-alla mielonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę wieprzową płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy ,z boczku ściągamy spodnią skórkę,mielimy przez grube sitko razem z obranym czosnkiem.
2.Cebulę obieramy drobno siekamy nożem dodajemy do mięsa,wbijamy jajka wlewamy wodę,doprawiamy do smaku ziołami,wyrabiamy jednolitą gładką masę.
3.Przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego,po wierzchu posypujemy gruboziarnistą przyprawą gajowego,pieczemy w piekarniku około 50-55 minut w temp 180*c.
Po ostudzeniu kroimy na plastry.
Komentarze