Domowa mielonka pieczona z serii "wiem co jem" doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco, w moim domu je się ją jako dodatek na kanapki,smacznie zdrowo i bez konserwantów!
1,5 kg łopatki wieprzowej
1/2 kg boczku gotowanego
1/2 cebuli
6 ząbków czosnku
2 jajka
300 ml wody
jarzynka do smaku
przyprawa gajowego do smaku
czubrica czerwona do smaku
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
szczypta mielonego kminku
Sposób przygotowania przepisu:
Pieczeń domowa-alla mielonka
1.
Łopatkę wieprzową płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy ,z boczku ściągamy spodnią skórkę,mielimy przez grube sitko razem z obranym czosnkiem.
2.
Cebulę obieramy drobno siekamy nożem dodajemy do mięsa,wbijamy jajka wlewamy wodę,doprawiamy do smaku ziołami,wyrabiamy jednolitą gładką masę.
3.
Przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego,po wierzchu posypujemy gruboziarnistą przyprawą gajowego,pieczemy w piekarniku około 50-55 minut w temp 180*c.
Po ostudzeniu kroimy na plastry.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze