Dolma gołąbki w liściach winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Mięso połączyć z ryżem i cebulą, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Liście winogron umyć, sparzyć we wrzątku a następnie przelać zimną wodą, odstawić do ostudzenia. Każdy liść winogron kłaść błyszczącą stroną do dołu. Na liściu ułożyć łyżkę farszu, zawijać jak zwykłe gołąbki. W garnku na dno ułożyć kilka liści winogronowych a na tym przygotowane gołąbki. Przykryć kilkoma listkami, zalać wodą i posolić. Gotować ok. 30 minut.
Z jogurtu, koperku, mięty i soli przygotować sos. Ugotowane gołąbki polać takim sosem.
Komentarze