Dolma gołąbki w liściach winogron

  • wyświetlono: 53 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bałkański przysmak w polskiej wersji :)

  • 2 porcje
  • 1min

Składniki

30 dag mięsa mielonego
saszetka ugotowanego ryżu
cebula
sok z połowy cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
2 łyżki oleju
ok. 30 liści winogron
1/3 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki koperku
łyżka posiekanej mięty
szklanka wody

Sposób przygotowania przepisu:

Dolma gołąbki w liściach winogron

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Mięso połączyć z ryżem i cebulą, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Liście winogron umyć, sparzyć we wrzątku a następnie przelać zimną wodą, odstawić do ostudzenia. Każdy liść winogron kłaść błyszczącą stroną do dołu. Na liściu ułożyć łyżkę farszu, zawijać jak zwykłe gołąbki. W garnku na dno ułożyć kilka liści winogronowych a na tym przygotowane gołąbki. Przykryć kilkoma listkami, zalać wodą i posolić. Gotować ok. 30 minut.
    Z jogurtu, koperku, mięty i soli przygotować sos. Ugotowane gołąbki polać takim sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gołąbkiliście winogrondolmna

Komentarze

Podobne przepisy

gołabki

Dodane przez: bella81

gołąbki w liściach botwinki

Są bardzo smaczne

Gołąbki w liściach buraczków

Dodane przez: 23ewelina

Gołąbki w liściach buraczków

Swoim wyglądem zachęcają do szybkiego...

gołąbki z botwinki.1

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

mięsne GOŁĄBKI z kaszą kuskus w liściach...

Gołąbki z botwiny miałam ochotę...

Dodane przez: mysiowa

Sarma czyli gołąbki w kiszonych liściach

Świetna potrawa dla początkujących...

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem...

W kuchni chorwackiej nazywają się...

Dietetyczne gołąbki na liściach szpinaku

Dodane przez: EwaSidor

Dietetyczne gołąbki na liściach szpinaku

Lekkie gołąbki z mięsem drobiowym,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE