Dolma gołąbki w liściach winogron

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 2 osób

Bałkański przysmak w polskiej wersji :)

  • 1 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego
    saszetka ugotowanego ryżu
    cebula
    sok z połowy cytryny
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju
    ok. 30 liści winogron
    1/3 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
    2 łyżki koperku
    łyżka posiekanej mięty
    szklanka wody

Dolma gołąbki w liściach winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Mięso połączyć z ryżem i cebulą, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Liście winogron umyć, sparzyć we wrzątku a następnie przelać zimną wodą, odstawić do ostudzenia. Każdy liść winogron kłaść błyszczącą stroną do dołu. Na liściu ułożyć łyżkę farszu, zawijać jak zwykłe gołąbki. W garnku na dno ułożyć kilka liści winogronowych a na tym przygotowane gołąbki. Przykryć kilkoma listkami, zalać wodą i posolić. Gotować ok. 30 minut.
    Z jogurtu, koperku, mięty i soli przygotować sos. Ugotowane gołąbki polać takim sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy