Dietetyczne faworki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne faworki, z mąki razowej z niską zawartością tłuszczu, bez jajek, bez śmietany

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej
    2 łyżki masła klarownego
    troszkę przegotowanej wody
    gorzka czekolada
    olej rzepakowy

Dietetyczne faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypać do miski mąkę razową, dodać dwie łyżki masła klarownego, zagniatać ciasto dodając po trochu przegotowanej wody do momentu aż ciasto będzie sprężyste, odchodzące od dłoni, dobrze wyrobić ciasto.

    Na stolnicę podsypać troszkę mąki, następnie z ciasta za pomocą wałka uformować cienki, okrągły placek. Rozwałkowane ciasto, za pomocą rydełka lub ostrego noża, kroimy w paski i formujemy w tradycyjne faworki (wielkość i długość według uznania).
    Na patelnię lub nie wysoki rondel wlewamy olej rzepakowy, rozgrzewamy go do wysokiej temperatury, następnie wkładamy faworki.
    Trzeba uważać, aby się nie przypaliły, gdyż z mąki razowej smażą się szybciej, pamiętając o częstym ich przekręcaniu.
    Po usmażeni wykładamy do naczynia wyłożonego ręczniczkiem papierowym.
    Do małego garnuszka łamiemy w kawałki małą tabliczkę gorzkiej czekolady + 2 łyżki mleka, podgrzewamy do rozpuszczenia ciągle mieszając. Następnie wykładamy faworki na półmisek i polewamy jeszcze ciepłą czekoladą.

Porady

Do ciasta nie trzeba dodawać spirytusu ani octu, gdyż ciasto nie pobiera tyle tłuszczu podczas smażenia co tradycyjne faworki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy