dla 2 osób
śmietana 30 % 200 ml
cukier brązowy 15 g
wiórki kokosowe 15 g
sok z cytryny ok. 1 łyżka
posypka
cukier kokosowy 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 1 łyżeczka
dodatkowo
herbatniki pełnoziarniste 2 sztuki
syrop klonowy
Deser kokosowo-karmelowy polany syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym garnku na małym ogniu prażymy kokos z brązowym cukrem , często mieszamy, aby nie powstały grudki.
Cukier kokosowy i wiórki kokosowe mielimy z młynku do kawy. To będzie nasza pyszna posypka.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy po łyżce uprażony cukier brązowy z kokosem. Ja dodałam ok.5 łyżek. Dla lepszego smaku dodajemy sok z cytryny.
Na dno pucharka wsypujemy drobno pokruszony jeden herbatnik, nakładamy połowę masy śmietanowej, znów jeden herbatnik i masa.
Całość posypujemy kokosową posypką , środek dekorujemy gołym migdałem i polewamy syropem klonowym.
Komentarze