Deser kokosowo-karmelowy polany syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szybciutki i smaczny deser.

  • 25 min

Składniki:

  • dla 2 osób
    śmietana 30 % 200 ml
    cukier brązowy 15 g
    wiórki kokosowe 15 g
    sok z cytryny ok. 1 łyżka
    posypka
    cukier kokosowy 1 łyżeczka
    wiórki kokosowe 1 łyżeczka
    dodatkowo
    herbatniki pełnoziarniste 2 sztuki
    syrop klonowy

Deser kokosowo-karmelowy polany syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnku na małym ogniu prażymy kokos z brązowym cukrem , często mieszamy, aby nie powstały grudki.
    Cukier kokosowy i wiórki kokosowe mielimy z młynku do kawy. To będzie nasza pyszna posypka.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy po łyżce uprażony cukier brązowy z kokosem. Ja dodałam ok.5 łyżek. Dla lepszego smaku dodajemy sok z cytryny.
    Na dno pucharka wsypujemy drobno pokruszony jeden herbatnik, nakładamy połowę masy śmietanowej, znów jeden herbatnik i masa.
    Całość posypujemy kokosową posypką , środek dekorujemy gołym migdałem i polewamy syropem klonowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy