Delikatny kurczak w warzywach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatny, dietetyczny i przede wszystkim prosty kurczak z dużą ilością papryki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - uda z kurczaka - 6 szt
    - papryka - 3 szt - u mnie zielona, żółta i czerwona
    - cebula czosnkowa - 1 duża szt
    - natka pietruszki - 3 łyżki
    - miód naturalny - 1 łyżeczka
    - czosnek niedźwiedzi - 1 łyżeczka
    - olej, sos tabasco, sól

Delikatny kurczak w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vraj75 1. Przygotowujemy marynatę na uda - 3x łyżki przegotowanej wody, 1 łyżeczka miodu, parę kropel tabasco (ilość według uznania), sól i granulowany czosnek - wszystko razem mieszamy. Do marynaty wkładamy uda, posypujemy natką pietruszki, mieszamy i odstawiamy.
  • image-1kwgoss 2. W czasie gdy mięso leżakuje w marynacie, paprykę myjemy i kroimy w paseczki, cebulę zaś w pół księżyce.
  • image-0va4saa 3. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy łyżeczką oleju, następnie na dno układamy 1/2 pokrojonych warzyw, na to mięso i posypujemy resztą warzyw. Całość pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 60-70 minut. Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy