Czosnkowe maślaki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaki jesieni zamknięte w małych słoiczkach,zimą idealne do wędlin czy jako zakąska na zakrapiane imprezy,mniam!

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 kg małych maślaczków

    Zalewa:
    1 szklanka octu 10%
    4 szklanki wody
    1 łyżeczka soli
    2 cebule
    1 główka czosnku
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    liść laurowy

Czosnkowe maślaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy,zdejmujemy z kapeluszy skórki,wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy około 15 minut po tym czasie odcedzamy na durszlaku. Zalewa: Wodę zagotowujemy z octem i łyżeczką soli. Do suchych i wyparzonych słoiczków wkładamy po dwa ząbki obranego czosnku oraz wiórka posiekanej w piórka cebuli,dodajemy liść ziele oraz pieprz ziarnisty,wkładamy gotowane grzyby do 2/3 objętości słoika zalewamy gotującą się zalewą zakręcamy natychmiast słoiczki i okręcamy w gruby koc.Gdy ostygną przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.

Porady

Słoiczki z grzybami można dla pewności za pasteryzować 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy