czekoladowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 60 min

czekoladowy murzynek przełożony kremem budyniowym obtoczony słodkimi wiórkami kokosowymi :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szkl. mąki pszennej
    20 dag margaryny
    6 jajek
    pół szkl. cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa:
    3 żółtka
    pół szkl. cukru pudru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 szkl. mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    20 dag masła
    1 cukier wanilinowy

    dodatkowo:
    1 szkl. wiórków kokosowych

Czekoladowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryne utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo żółtka i po łyżce ubitych białek. Resztę składników wymieszać i dodawać stopniowo do masy, miksować na gładką masę. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 40 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopmni.
    Po ostygnięciu przekroić ciasto na pół.
  • 2. Przygotować masę: w garnku żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki. W drugiem garnku ugotować mleko, zalać przygotowaną masę i ugotowac budyń. Przestudzony budyń dodać do masła utartego z cukrem wanilinowym.
  • 3. Przełożenie caista:
    Na połowe masy wyłożyć 3/4 masy budyniowej. Przykryć resztą ciasta, wierzch i boki posmarować pozostałą masą budyniową i posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Ciasto przechowywać w lodówce. Forma do ciasta : tortownica o średnicy 24 cm.

Komentarze

Podobne przepisy