Czekoladowo -orzechowe babeczki

0 (0 ocen)

Słodkie, mięciutkie, bardzo czekoladowe i mocno pachną orzechami. Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z mojewypieki.com

Składniki:

  • 120 g masła (użyłam masła 60% z Biedronki)
    60 ram cukru
    40 gram cukru pudru
    2 duże jajka
    1 szklanka mąki pszennej np. tortowej
    pół szklanki zmielonych orzechów (dałam laskowe z włoskimi)
    1 łyżka kakao
    3 łyżki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g mlecznej czekolady
    3 łyżki likieru kawowego (np.kahlua lub baileys)
    50 gram czekolady z nadzieniem toffi
    kilka orzechów laskowych (' na każdą babeczkę)

Czekoladowo -orzechowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ubijamy z cukrami, dodajemy jajko jedno po drugim. Nadal ubijamy wlewając stopniowo mleko i likier (może się zwarzyć ale nie ma to wpływu na efekt końcowy).
  • 2. Do zmiksowanej mieszanki przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy orzechy i kakao i połamaną czekoladę. Mieszamy rózgą kuchenną lub widelcem. Przekładamy do papilotek i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy babeczki, na każdej układamy po orzeszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy