Czekoladowo - miętowe oczka

0 (0 ocen)

Czekoladowo – miętowe oczka znalazłam na blogu brunetka w kuchni (trochę przeze mnie zmodyfikowany). Kruche, intensywnie czekoladowe ciastka z nadzieniem miętowo – czekoladowym. Bardzo orzeźwiające. Polecam!

Składniki:

  • 60g. gorzkiej czekolady czekolady (min. 70% kakao)
    110g. miękkiego, niesolonego masła
    50g. cukru
    1 łyżka cukru muscovado
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka esencji miętowej
    125g. mąki pszennej/ tortowej
    30g. kakao
    szczypta soli

    Nadzienie:
    40g. białej czekolady
    1 ½ łyżki mleka
    1 łyżeczka esencji miętowej

Czekoladowo - miętowe oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko, ekstrakt i zmiksować. Wlać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Wsypać przesiane suche składniki, dobrze wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Schłodzić w lodówce 1 godzinę.
  • 3. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić wgłębienie pośrodku. Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 4. Nadzienie: Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem w kąpieli wodnej. Dodać esencję i wymieszać. Wypełnić nadzieniem wgłębienia w ciastkach. Schłodzić do stężenia. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy