Czekoladowe muffinki z kremem mascarpone

0 (0 ocen)

Muffinki to ulubione słodkości mojej rodziny.

Składniki:

  • mąka pszenna 300gr,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    cukier 150 gr,
    masło 50 gr,
    mleko 1 szk,
    jajko 1 szt,
    kakao 2 łyżki.
    Krem czekoladowy
    czekolada gorzka 100gr,
    serek mascarpone 100 gr,
    cukier puder 20 gr,
    nalewka wiśniowa 0,5 kieliszka.
    wiśnie z nalewki do dekoracji

Czekoladowe muffinki z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki;Mąkę przesiać do miski przez sitko razem z proszkiem do pieczenia dodać cukier,kakao,jajko i roztopione masło.Całość zmiksować na gładką masę.Ciastem napełnić papierowe foremki do muffinek do 2/3 wysokości.Piec w 170 st około 30 min.
    Krem czekoladowy;Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać nalewkę i podgrzewać do uzyskania płynnej konsystencji.Ser zmiksować z cukrem pudrem dodać letnią czekoladę i zmiksować.
    Gotowym kremem za pomocą szprycy udekorować babeczki.Na górze położyć wiśnię z nalewki i posypać tartą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy