CZARNO-BIAŁA WIŚNIA

0 (0 ocen)

  • 30 min

Eksperymentalny przepis na ciasto z mrożonymi wiśniami.Cisto jest wizualnie jest bardzo efektowne (połączenie czarnego i jasnego ciasta)Wiśnie nadają mu niecodziennego smaku i aromatu.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl. mąki tortowej , 5 jaj,1 szkl. cukru, 1 szkl. oleju, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu waniliowego

Czarno-biała wiśnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrażamy wiśnie lub wydrylować swieże.Jajka ubić z cukrem i szczypta soli na pulchna masę ,dodać olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie połączyć. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy aromat waniliowy , do drugiej kakao,dokładnie mieszamy.Kakaową część ponownie dzielimy na 2 równe części.Przygotowujemy blachę ,tzn.smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Nastepnie wylewamy jedna część ciemnego ciasta , na to całe jasne ciasto.W jasne wciskamy wiśnie wcześniej obtoczone w mące.Na to wylewamy drugą część ciemnego ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza ok 35 min( do suchego patyczka).

Porady

wiśnie najlepiej rozmrozić dzień wcześniej lub w sezonie użyć świeżych

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy