Cytrynowy pstrąg z grilla

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Polecam prosty przepis na świeżego pstrąga z ziołami i limonką, podanego z cytrynowym sosem

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pstrąg (750 g, świeży, patroszony): 3 sztuki
    - cytryna (sok z 1/2): 0.5 sztuki
    - limonka: 6 plastrów
    - bazylia (świeże listki): 9 sztuk
    - kolendra: 6 sztuk
    - pieprz (cytrynowy): 3 łyżki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżeczki
    - opakowanie sosu (Kamis ryba w sosie cytrynowym): 1 sztuka
    - śmietanka: 250 mililitrów

Cytrynowy pstrąg z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowy pstrąg z grilla 1. Ryby oskrobać, usunąć oczy, oplukać i osuszyć. Natrzeć z każdej strony, a także w środku pieprzem cytrynowym. Umieścić wewnątrz każdej ryby bazylię, kolendrę i plasterki limonki. Skropić sokiem z cytryny, posmarować oliwą. Każdą sztukę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na min. 2 godz.
  • Cytrynowy pstrąg z grilla 2. Grillować w folii ok. 5-6 minut z każdej strony (u mnie na 5 poziomów mocy grzania, grillowałam na 4 tym).
    Przygotować sos cytrynowy Kamis wg przepisu podanego na opakowniu, ze śmietanka. Rybę podawać z sosem
  • Salatka do pstrąga 3. Do podania proponuję także lekką sałatkę z awokado, truskawkami, ogórkiem i czerwoną cebulką, polaną lekkim dressingiem z orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy