Cytrynowy pstrąg z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby oskrobać, usunąć oczy, oplukać i osuszyć. Natrzeć z każdej strony, a także w środku pieprzem cytrynowym. Umieścić wewnątrz każdej ryby bazylię, kolendrę i plasterki limonki. Skropić sokiem z cytryny, posmarować oliwą. Każdą sztukę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na min. 2 godz.
2.Grillować w folii ok. 5-6 minut z każdej strony (u mnie na 5 poziomów mocy grzania, grillowałam na 4 tym).
Przygotować sos cytrynowy Kamis wg przepisu podanego na opakowniu, ze śmietanka. Rybę podawać z sosem
3.Do podania proponuję także lekką sałatkę z awokado, truskawkami, ogórkiem i czerwoną cebulką, polaną lekkim dressingiem z orzechami.
Komentarze