Pstrąg z grilla

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Uwielbiamy grillować, najczęściej w ruch idą różne mięsiwa i kiełbaski, ale też doskonałe są świeże ryby, w całości albo w porcjach. Tym razem zrobiłam całe pstrągi nadziane masłem czosnkowo koperkowym.

Składniki:

  • 2 mniejsze pstrągi o wadze ok. 4oo g każdy
    •sok z połowy cytryny do skropienia ryby
    •sół morska, pieprz ziołowy
    •posiekany koperek
    •60 g masła do nadziania ryby
    •2 większe drobno posiekane ząbki czosnku
    •2 młode cebule pokrojone jak cząstki pomarańczy + sól + pieprz ziołowy do nich
    •cienkie plasterki cytryny na wierzch ryby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Grill

Pstrąg z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bchf4l 1. Pstrągi sprawić, oczyścić z łusek, skropić sokiem z cytryny, natrzeć delikatnie solą i pieprzem (również wewnątrz), odstawić do lodówki na 10 minut.
    Po tym czasie nadziać masłem wymieszanym z czosnkiem, posypać dość obficie koperkiem, ryby włożyć do szklanego naczynia, wierzch zafoliować i wstawić do lodówki tym razem na 2 - 3 godziny.
  • image-028l2si 2. Ryby ułożyć na tacce do grillowania wyłożonej folią aluminiową, wierzch posypać koperkiem, obłożyć kawałkami przyprawionej cebuli i plastrami cytryny.
  • image-1lnbghq 3. Całość zawinąć dokładnie w folię aluminiową, stroną błyszczącą do środka i wstawić na grill na ok. 35 minut.
    Po zdjęciu, ostrożnie rozwinąć folię i delikatnie sprawdzić czy ryba jest gotowa podważając kawałek w grubszym miejscu.
  • image-0pbxbsu 4. Doskonale smakuje w towarzystwie grillowanej, chrupiącej bagietki z masłem czosnkowym.

Porady

Tak przyrządzonego pstrąga możemy również upiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować