Takie proste ciasta niezwykle smaczne piekły moja babcia i mama.
1 godz. 10 min
Składniki:
Foremka 24/24
Ciasto
400 g kaszy manny
250 g masła lub margaryny
2 czubate łyżki mąki pszennej
400 ml kwaśnej śmietany 18%
200 g cukru
2 jabłka
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
Polewa cytrynowa
80 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 kisiel cytrynowy
1/2 szklanki wody
Dodatkowo
skórka otarta z 1 cytryny
Cytrynowy grysikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obierz ze skórki,następnie pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny,odstaw na bok.
Margarynę lub masło roztop,wystudź.
Do miski przesiej mąkę pszenną,dodaj kaszę mannę,proszek do pieczenia,wymieszaj łyżką.
Do drugiej miski włóż śmietanę,wsyp cukier i ucieraj mikserem na średnich obrotach przez około 5 minut,na koniec dodaj przestudzone masło lub margarynę i jeszcze przez chwilę ucieraj do połączenia składników,dodaj suche składniki,zmiksuj,dodaj jabłka i wymieszaj.
Foremkę wysmaruj tłuszczem,posyp bułką tartą ,wlej przygotowane ciasto,wyrównaj wierzch i piec w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C,przez 40 minut,Wystudź.
2.Polew cytrynowa:
Kisiel rozpuść w wodzie.
Masło roztop,dodaj cukier,wlej kisiel i zagotuj,polewę od razu rozprowadź na przestudzonym cieście.
Udekoruj otartą skórką z cytryny.
Komentarze