Cytrynowy grysikowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Takie proste ciasta niezwykle smaczne piekły moja babcia i mama.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Foremka 24/24
    Ciasto
    400 g kaszy manny
    250 g masła lub margaryny
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    400 ml kwaśnej śmietany 18%
    200 g cukru
    2 jabłka
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    Polewa cytrynowa
    80 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 kisiel cytrynowy
    1/2 szklanki wody
    Dodatkowo
    skórka otarta z 1 cytryny

Cytrynowy grysikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obierz ze skórki,następnie pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny,odstaw na bok.
    Margarynę lub masło roztop,wystudź.
    Do miski przesiej mąkę pszenną,dodaj kaszę mannę,proszek do pieczenia,wymieszaj łyżką.
    Do drugiej miski włóż śmietanę,wsyp cukier i ucieraj mikserem na średnich obrotach przez około 5 minut,na koniec dodaj przestudzone masło lub margarynę i jeszcze przez chwilę ucieraj do połączenia składników,dodaj suche składniki,zmiksuj,dodaj jabłka i wymieszaj.
    Foremkę wysmaruj tłuszczem,posyp bułką tartą ,wlej przygotowane ciasto,wyrównaj wierzch i piec w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C,przez 40 minut,Wystudź.
  • 2. Polew cytrynowa:
    Kisiel rozpuść w wodzie.
    Masło roztop,dodaj cukier,wlej kisiel i zagotuj,polewę od razu rozprowadź na przestudzonym cieście.
    Udekoruj otartą skórką z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy