• 2 godz. 30 min

Kwaśny dżem porzeczkowy przełamuje słodycz tego ciasta. Jest miękkie ale dobrze się kroi.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • Ciasto:
    po 35 dag mąki, cukru (można dać mniej) i margaryny
    6 jajek
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka i sok z 1 cytryny
    Masa:

    1/2 litra mleka
    cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    1 1/2 łyżki mąki
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z cytryny
    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    lukier cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto cytrynowe Desery Biszkopty

Cytrynowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić i przestudzić. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, cukier waniliowy, mąkę wymieszana z proszkiem, skórkę i sok z cytryny. Na końcu roztopioną margarynę, wymieszać.
    piec 30-40 minut w 180*C. Po wystudzeniu przekroić.
  • 2. Odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem i margaryną. Mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimnym mlekiem i wlać na gotujące się mleko z margaryną. Masę zagotować, trochę ostudzić.
  • 3. Jedną część placka posmarować dżemem, wyłożyć ciepłą masę, przykryć drugim plackiem, polukrować.

Porady

Ważne aby na dżem nie wyłożyć gorącej masy, która może go stopić. Najlepiej na jeden placek wyłożyć dżem a na drugi masę i skleić je kiedy masa trochę przestygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować