Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

przepis dostałam od znajomej mojej mamy

Składniki:

  • biszkopt; 5 jajek 1.szkl.cukru 0.5 szkl.mąki ziemniaczanej 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia Żel; 2 szkl.wody 2 szkl.cukru 5-6 cytryn (soku) 4 łyżki masła 4 łyżki maki ziemniaczanej Masa śmietanowa; 3 śmietany 30% 2 cukry waniliowe 4-5 śmietan- fixu 1 opakowanie herbatników

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Woda + cukier + sok z cytryn + masło włożyć do garnka i gotować 3-5 minut. Zdjąć z ognia i zaciągnąć mąką ziemniaczaną rozcieńczoną odrobinę wody . Pozostawić na gazie i gotować ok.3 minut ; na tzw .gęsty kisiel . Biszkopt musi przestygnąć, następnie wylać na ciasto gorący żel(żel ma mieć konsystencje gęstego kiślu ale musi się lać, a potem stężeje).Na zimny żel wylać ubitą pianę z śmietany i przykryć herbatnikami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy