1.ciasto: Żółtka oddzielić od białek .Ubić pianę,dodawać stopniowo cukier.Do żółtek wsypać proszek do pieczenia,wlać ocet,dobrze wymieszać.Połączyć z pianą,jeszcze chwilę ubijać.Dodać przesianą przez sito mąkę.Delikatnie wymieszać.Piec w prostokątnej blaszce w piekarniku.Masa: Szklankę wody zagotować z cukrem,cukrem waniliowym i margaryną .Dodać sok z cytryny.W garnuszku wymieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną.Mieszając wlać do gorącej masy.Ugotować jak budyń.Ciasto przekroić na pół (najlepiej upiec je dzień dzień wcześniej),przełożyć ciepłą masą.Po wierzchu polać lukrem.Lukier: Cukier wymieszać z sokiem z cytryny.Lukier powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany ( jeśli lukier jest zbyt kwaśny można zastąpić część soku przygotowaną wodą )
Komentarze