Cytrynowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis dostałam od mojej bratowej

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto : 1 szklanka .mąki,1 łyżka mąki ziemniaczanej,6 jaj,1 szklanka cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu. Masa:1 szklanka cukru,1 szklanka wody,1/2 kostki masła lub margaryny (Kasi),1 cukier waniliowy,sok z 1 cytryny ,1/2 szkl.mleka ,2 łyżki mąki ziemniaczanej.Lukier cytrynowy: 1,5 szkl.cukru pudru ( lub więcej ) ,sok z 1 cytryny.

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Żółtka oddzielić od białek .Ubić pianę,dodawać stopniowo cukier.Do żółtek wsypać proszek do pieczenia,wlać ocet,dobrze wymieszać.Połączyć z pianą,jeszcze chwilę ubijać.Dodać przesianą przez sito mąkę.Delikatnie wymieszać.Piec w prostokątnej blaszce w piekarniku.Masa: Szklankę wody zagotować z cukrem,cukrem waniliowym i margaryną .Dodać sok z cytryny.W garnuszku wymieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną.Mieszając wlać do gorącej masy.Ugotować jak budyń.Ciasto przekroić na pół (najlepiej upiec je dzień dzień wcześniej),przełożyć ciepłą masą.Po wierzchu polać lukrem.Lukier: Cukier wymieszać z sokiem z cytryny.Lukier powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany ( jeśli lukier jest zbyt kwaśny można zastąpić część soku przygotowaną wodą )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy