Cytrynowe zajączki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Kruche, maślane ciasteczka o smaku cytrynowym.

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g cukru pudru
    skórka otarta z 2 cytryn
    150g zimnego masła
    2 żółtka
    2 łyżki zimnej wody
    0,5 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
    cukier perlisty do posypania

Cytrynowe zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blat przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i masło. Kroić nożem na bardzo małe kawałki. Zgarnąć wszystko razem, zrobić wgłębienie, dodać żółtko i zimną wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około 4 mm. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmarować białkiem i posypać cukrem perlistym. Piec w temperaturze 180 stopni przez koło 10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy