Do odmierzania należy użyc kubka lub szklanki o pojemności 240 ml
pół szklanki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki cukru waniliowego,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
pół łyżeczki soli,
2 szklanki mąki,
3 łyżki maku,
2 jajka,
skórka i sok z jednej dużej cytryny lub dwóch małych
na lukier: pół szklanki cukru pudru, około łyżki lub dwóch soku z cytryny (ma być gęsty)
Cytrynowe muffinki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mak i sól. W drugiej utrzeć łopatka masło z cukrem, następnie dodać jajka, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać, dodać jogurt i połączyć dokładnie trzepaczką (masa się rozdzieli, ale tak ma być). Do masy dodaę suche składniki i szybko wymieszać (do połączenia). Nałożyć ciasto do natłuszczonych foremek, piec około 20 min. w temperaturze 180 stopni. Gdy muffinki ostygną, udekorować lukrem i ewentualnie skórką z cytryny.
Komentarze