Muffinki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste za sprawą gęstego jogurtu, a ich słodycz przełamuje kwaśna nutka cytryny ! Zapraszam do pieczenia i eksperymentowania z dekoracją
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
(na 6 babeczek, jeśli chcemy upiec 12 wystarczy podwoić składniki )
1 i 3/4 szklanki mąki
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytyny
2 łyżki nasion chia
1/2 szklanki jogurtu Greckiego
1 jajko
szczypta soli
Cytrynowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki miksujemy za pomocą miksera na gładką masę. Formę na babeczki smarujemy olejem (wtedy nie ma potrzeby wykładania ich papilotkami, bo babeczki łatwo wyjąć po upieczeniu). Nakładamy ciasto za pomocą zwilżonej łyżki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-25 min, bez termoobiegu. Gotowe muffinki studzimy na kratce. Dekorujemy po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego !
Komentarze