Cytrynowe ciasto z suszonymi gruszkami

0 (0 ocen)

Lekko kwaskowata masa i mocno słodki wierzch.

Składniki:

  • blaszka 24 cm na 24 cm
    biszkopt:
    6 jajek
    3 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa:
    galaretka cytrynowa
    400g serka homogenizowanego
    łyżka cukru pudru
    cytryna
    dodatkowo:
    2 szklanki suszonych gruszek
    galaretka cytrynowa
    łyżka cukru

Cytrynowe ciasto z suszonymi gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy.
    Wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy. Upuszczamy na podłogę z ok 30cm , taka by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Szybkim ruchem odrywamy pergamin.
  • 2. Ostygnięty biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Gdy przestygnie dodajemy serek i puder. Cytrynę sparzamy, ścieramy na drobnych oczkach tarki, wsypujemy skórkę.
    Odstawiamy do lodówki, a gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt. Przyciskamy drugą połówką.
  • 4. Gruszki zalewamy wodą, dodajemy cukier, dusimy aż staną się miękkie. Blendujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody( ok 3/4 szklanki) wlewamy do gruszek. Odstawiamy aż zacznie tężeć, po czym smarujemy wierzch ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy