Cytrynowe ciasto z suszonymi gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy.
Wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy. Upuszczamy na podłogę z ok 30cm , taka by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Szybkim ruchem odrywamy pergamin.
2.Ostygnięty biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części.
3.Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Gdy przestygnie dodajemy serek i puder. Cytrynę sparzamy, ścieramy na drobnych oczkach tarki, wsypujemy skórkę.
Odstawiamy do lodówki, a gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt. Przyciskamy drugą połówką.
4.Gruszki zalewamy wodą, dodajemy cukier, dusimy aż staną się miękkie. Blendujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody( ok 3/4 szklanki) wlewamy do gruszek. Odstawiamy aż zacznie tężeć, po czym smarujemy wierzch ciasta.
Komentarze