Jabłko i rabarbar duszone w karmelizowanym soku pomarańczowym pod migdałowo - owsianą kruszonką smakuje bardzo dobrze zarówno na zimno, jak i na gorąco z gałką lodów waniliowych.
45 min
Dla 4 osób
Składniki:
OWOCE:
700 g jabłek
300 g rabarbaru
50 g cukru
100 ml soku pomarańczowego
KRUSZONKA:
200 g płatków owsianych
100 g zmielonych migdałów
60 g cukru
100 g masła
Rabarbar i jabłko pod owsiano - migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć.
Jabłka pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne.
Rabarbar pokroić w drobne kawałki.
Cukier skarmelizować na suchej patelni, dolać sok pomarańczowy i mieszając doprowadzić do zupełnego rozpuszczenia.
Do soku dodać jabłka, podprażyć chwilkę, następnie dodać rabarbar i chwilę razem poddusić.
Owoce ułozyć na dnie miseczek do zapiekania.
Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze.
Połączyć z resztą składników i zagnieść kruszonkę.
Rozdzielić ją równomiernie na owocach.
Piec około 30 minut w 180 stopniach do delikatnego zbrązowienia.
Komentarze