Rabarbar i jabłko pod owsiano - migdałową kruszonką

4.5 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Jabłko i rabarbar duszone w karmelizowanym soku pomarańczowym pod migdałowo - owsianą kruszonką smakuje bardzo dobrze zarówno na zimno, jak i na gorąco z gałką lodów waniliowych.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • OWOCE:

    700 g jabłek
    300 g rabarbaru
    50 g cukru
    100 ml soku pomarańczowego

    KRUSZONKA:

    200 g płatków owsianych
    100 g zmielonych migdałów
    60 g cukru
    100 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rabarbar i jabłko pod owsiano - migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć.
    Jabłka pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne.
    Rabarbar pokroić w drobne kawałki.
    Cukier skarmelizować na suchej patelni, dolać sok pomarańczowy i mieszając doprowadzić do zupełnego rozpuszczenia.
    Do soku dodać jabłka, podprażyć chwilkę, następnie dodać rabarbar i chwilę razem poddusić.
    Owoce ułozyć na dnie miseczek do zapiekania.

    Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze.
    Połączyć z resztą składników i zagnieść kruszonkę.
    Rozdzielić ją równomiernie na owocach.
    Piec około 30 minut w 180 stopniach do delikatnego zbrązowienia.



    ŹRÓDŁO: tajemnicesmaku.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Jabłka Migdały Otęby owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować