Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dosyć niedawno zaczełam używać w kuchni cykorię. Przekonałam sie do niej dość szybko.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 cykorie
    8 plastrów boczku wędzonego

    Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem

    na beszamel;
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki mąki
    szczypta imbiru
    sól
    pieprz
    1 jajko
    100 g sera białego lub feta
    koper i oregano

Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cykoria w boczku pod beszamelem 1. Cykorie przeciąć na pół wyciąć głąb, w garnku zagotować wodę, włożyć cykorię do wrzątku,wyłączyć ogień i na chwilę pozostawić do sparzenia, wyjąć ostrożnie na cedzak i osączyć.
    Każdą połówkę owinąć w dwa plasterki boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • cykoria w boczku pod beszamelem 2. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszając rózgą dolewać mleko. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Sos zdjąć z ognia i zmiksować blenderem doprawić imbirem, solą i pieprzem.
    Lekko przestudzić, wbić jajko i dobrze wymieszać.

    Zalać cykorię w boczku i posypać pokruszonym serem wymieszanym z koperkiem i oregano.
    Zapiekać ok 35 min w temp 200 st

Porady

Tak przygotowaną cykorię podałam z kluseczkami gnocchi marchewkowymi , można też podać kopytka czy kluski śląskie.

Komentarze

Podobne przepisy