Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cykorie przeciąć na pół wyciąć głąb, w garnku zagotować wodę, włożyć cykorię do wrzątku,wyłączyć ogień i na chwilę pozostawić do sparzenia, wyjąć ostrożnie na cedzak i osączyć.
Każdą połówkę owinąć w dwa plasterki boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
2.Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszając rózgą dolewać mleko. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Sos zdjąć z ognia i zmiksować blenderem doprawić imbirem, solą i pieprzem.
Lekko przestudzić, wbić jajko i dobrze wymieszać.
Zalać cykorię w boczku i posypać pokruszonym serem wymieszanym z koperkiem i oregano.
Zapiekać ok 35 min w temp 200 st
Porady
Tak przygotowaną cykorię podałam z kluseczkami gnocchi marchewkowymi , można też podać kopytka czy kluski śląskie.
Komentarze