Ćwikła

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ćwikłę podaję w osobnej miseczce jako dodatek do domowych wędlin.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 800 g buraków
    80 g świeżego startego chrzanu
    6 łyżek białego octu winnego
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    sól ,cukier

Ćwikła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki wyszorowałem ,owinąłem w folię aluminiową i piekłem 2 godziny w temperaturze 200°C. Kiedy wystygły ,obrałem i starłem na tarce o małych oczkach. Dodałem chrzan i dokładnie wymieszałem.
    Do octu dodałem 3 łyżki wody ,kminek ,zagotowałem i zdjąłem z ognia. Dodałem do buraków ,dokładnie wymieszałem. Do smaku doprawiłem solą i cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy