Mięso drobiowe inaczej, z wkładką pieczarkową. Wilgotne, pieczone we własnym sosie.
30 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
2 duże ćwiartki kurczaka(u mnie około 60 dag)
20 dag pieczarek
1/3 średniego pora
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka masła
1 kostka drobiowa
Sól, pieprz, vegeta do smaku
Rękaw do pieczenia
Ćwiartki kurczaka z nadzieniem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, ostudzić. Pora pokroić w plasterki.
W mięsie zrobić otwór, wypełnić pieczarkami(niewielką ilość zostawić pieczarek), na wierzchu ułożyć plasterki pora, naciągnąć skórkę. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać dratwą(ja owinęłam dratwą). Wierzch mięsa oprószyć vegetą do smaku, ułożyć w rękawie, dodać kostkę drobiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temp. 170 stopni. Pod koniec pieczenia rozerwać rękaw by mięso nabrało koloru. Zdjąć sznurki, posypać pozostałymi pieczarkami. Spożywać gorące z dowolną surówką oraz ziemniakami.
Komentarze