Ćwiartki kurczaka z nadzieniem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Mięso drobiowe inaczej, z wkładką pieczarkową. Wilgotne, pieczone we własnym sosie.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    2 duże ćwiartki kurczaka(u mnie około 60 dag)
    20 dag pieczarek
    1/3 średniego pora
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka masła
    1 kostka drobiowa
    Sól, pieprz, vegeta do smaku
    Rękaw do pieczenia

Ćwiartki kurczaka z nadzieniem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, ostudzić. Pora pokroić w plasterki.
    W mięsie zrobić otwór, wypełnić pieczarkami(niewielką ilość zostawić pieczarek), na wierzchu ułożyć plasterki pora, naciągnąć skórkę. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać dratwą(ja owinęłam dratwą). Wierzch mięsa oprószyć vegetą do smaku, ułożyć w rękawie, dodać kostkę drobiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temp. 170 stopni. Pod koniec pieczenia rozerwać rękaw by mięso nabrało koloru. Zdjąć sznurki, posypać pozostałymi pieczarkami. Spożywać gorące z dowolną surówką oraz ziemniakami.

Porady

1. mięso można oprószyć przyprawą do kurczaka.

Komentarze

Podobne przepisy