Cukinia w imbirowym syropie

0 (0 ocen)

Oryginalny smak, lekko słodkawy o cytrusowym aromacie. Wspaniała do urozmaicenia sałatek, kanapek oraz jako dodatek do mięs.

Składniki:

  • 1 i ½ kg niedużych cukinii
    Syrop:
    1 kg cukru żelującego
    2 szklanki wody
    kawałek świeżego korzenia imbiru
    sok z cytryny
    3-4 paski skórki cytrynowej

Cukinia w imbirowym syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka i wlać tyle wody, aby przykryła cukinię. Gotować 5 minut, przecedzić i osączyć.
    Przygotować syrop. Imbir pokroić na zapałkę. Wszystkie składniki syropu wymieszać i zagotować. Mieszając gotować jeszcze 3 minuty. Dołożyć cukinie i gotować na małym ogniu około 30 minut.
    Następnie cukinie przekładać do wyparzonych słoików i zalać gorącym syropem. Szczelnie zamknąć słoiki i pasteryzować 10 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy