Cukierkowy torcik z winogronami

0 (0 ocen)

Mało pracochłonny a zarazem smaczny torcik do każdej kawy. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy .

Składniki:

  • 250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
    120 g masła
    330 ml śmietany 30%
    1,5 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki wody
    150 g czekoladowych cukierków (jogurtowych, bakaliowych, karmelowych)
    200 g zielonych winogron
    1 galaretka pomarańczowa

Cukierkowy torcik z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozbijamy na mniejsze kawałeczki. Możemy zrobić to malakserem lub tłuczkiem. Mieszamy je z roztopionym, ciepłym masłem. Mokrymi herbatnikami wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm, delikatnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do zamrażarki na 10 minut. Żelatynę mieszamy w wodzie, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dolewamy żelatynę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Cukierki kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie mieszamy je ze śmietaną. Masę przekładamy na spód, wygładzamy wierzch. Układamy winogrona. Całość zalewamy rozpuszczoną i przestudzoną w 400 ml wody galaretką.

Komentarze

Podobne przepisy