Cukierkowy świat tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty: Białko ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Zimne przekrawamy na pół.
2.Krem czekoladowy: serek mascarpone ze śmietanką miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i letnią ale płynną stopniowo dodajemy do kremu cały czas miksując. Tort przekładamy na zmianę kremem czekoladowym i dżemem truskawkowym. Odstawiamy do schłodzenia.
3.Krem: margarynę ucieramy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ucieramy. Krem dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy różowy barwnik, do drugiej żółty, trzecią zostawiamy jasną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, letnią ale płynną dodajemy do każdego z kremów i miksujemy każdy z osobna. Część kremu różowego i żółtego dajemy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy rozetę na rożku. Pozostałymi kremami tynkujemy tort.
Komentarze