Cranachan

0 (0 ocen)

  • 25 min

Uwielbiam ten szkocki deser na bazie whisky, który kojarzy mi się z niezapomnianymi wakacjami w Edynburgu

  • 25 min

Składniki:

  • 500g malin
    250g serka mascarpone
    200g śmietany 36%
    3łyżki miodu
    3łyżki whisky
    8łyżek płatków owsianych
    4łyżki cukru
    kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Cranachan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cranachan 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i miksujemy ok 2min. Na suchej patelni karmelizujemy płatki owsiane z cukem(do uzyskania złoto-brązowego koloru). Miód i whisky mieszamy z malinami. Deser układamy w szklankach do whisky warstwami: owoce. płatki, krem, owoce, płatki, krem, listki mięty. Wkładamy do lodówki na ok 2-3godziny (najlepiej na całą noc)

Porady

Zamiast malin można użyć truskawki, borówki czy jagody, albo pomieszać różne owoce np. maliny z borówkami.

Komentarze

Podobne przepisy