Pucharki wypełnione rozpływającym się w ustach jabłkiem w miodzie , delikatnym serem oraz kruszonką z kakaowych płatków i orzechów podbiły nasze kubki smakowe.Posiłek idealnie sprawdzi się na śniadanie lub deser.
Serniczki z prażonymi jabłkami i orzechową kruszonką śniadaniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prażone jabłka: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka,wlać miód.
Smażyć do miękkości owoców co chwila mieszając.
Odstawić do wystudzenia, oprószyć cynamonem, przemieszać.
2.Serniczki: Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Dodać mascarpone oraz serek homogenizowany.
Zmiksować do momentu połączenia się składników.
3.Kruszonka:Orzechy umieścić w woreczku,rozdrobnić tłuczkiem lub pokroić drobno.
Płatki pokruszyć drobno, wymieszać z orzechami.
4.Do pucharów układać warstwami jabłka,masę serową oraz kruszonkę.
Deser schłodzić w lodówce.
Komentarze