Serniczki z prażonymi jabłkami i orzechową kruszonką śniadaniową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pucharki wypełnione rozpływającym się w ustach jabłkiem w miodzie , delikatnym serem oraz kruszonką z kakaowych płatków i orzechów podbiły nasze kubki smakowe.Posiłek idealnie sprawdzi się na śniadanie lub deser.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże winne jabłka
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka masła
    3 łyżki miodu
    1/2 łyżeczki cynamonu
    Serniczki:
    200 ml śmietany 36%
    4 łyżki cukru pudru
    250g. mascarpone
    300 g serka homogenizowanego waniliowego
    Kruszonka :
    250g płatków śniadaniowych kakaowych
    150g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Serniczki z prażonymi jabłkami i orzechową kruszonką śniadaniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prażone jabłka: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić sokiem z cytryny.
    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka,wlać miód.
    Smażyć do miękkości owoców co chwila mieszając.
    Odstawić do wystudzenia, oprószyć cynamonem, przemieszać.
  • 2. Serniczki: Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
    Dodać mascarpone oraz serek homogenizowany.
    Zmiksować do momentu połączenia się składników.
  • 3. Kruszonka:Orzechy umieścić w woreczku,rozdrobnić tłuczkiem lub pokroić drobno.
    Płatki pokruszyć drobno, wymieszać z orzechami.
  • 4. Do pucharów układać warstwami jabłka,masę serową oraz kruszonkę.
    Deser schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować