Colesław (surówka)

  • wyświetlono: 849 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Colesław - popularna surówka z surowej, białej kapusty.

DSC_3803k
  • 10 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1/2 główki białej kapusty
1-2 marchewki
1 cebula
sól
Sos: (*)
1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski)
5 łyżek mleka
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki octu jabłkowego/winnego
cukier puder (do smaku)
sól, pieprz
Dodatkowo (opcjonalnie):
świeży koperek/natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Colesław (surówka)

  • 1. Kapustę poszatkować i przełożyć (partiami) do dużej miski.
    Każdą warstwę lekko osolić, ugnieść i całość odstawić na około 20 minut, aby kapusta zmiękła.
    W międzyczasie marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekać.
    Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem.
    Surówkę doprawić do smaku i schłodzić (minimum 1 h) w lodówce.
    (Składniki muszą się przegryźć. Najsmaczniejsza jest drugiego dnia.)

Porady

(*) Można przygotować mniejszą ilość sosu. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Niektórzy dodają odrobinę musztardy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

surówkacoleslawsurówka z kapustybiala kapusta

Komentarze

Podobne przepisy

Colesław

Dodane przez: joanna30

Colesław

Uwielbiam wszelkiego rodzaju surówki...

colesław

Dodane przez: bunia24

COLESŁAW

Pyszna wręcz kultowa surówka, która...

Surówka Colesław z czerwonej kapusty

Dodane przez: juchab

Surówka Colesław z czerwonej kapusty

Wyśmienity dodatek do obiadu!

Surówka z białej kapusty Colesław

Dodane przez: KasiaKitek

Surówka z białej kapusty Colesław

Popularna, zwłaszcza w sieciówkach...

Dodane przez: Aleksandra90

Surówka Colesław

Surówka do obiadu lub grilla

Mój Colesław.

Dodane przez: Waldek

Colesław- surówka do wszystkiego .

Dzięki mleku kapusta jest jędrna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE