Ciasto z musem truskawkowym, delicjami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Warty spróbowania

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt ;

    7 jaj
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Mus :

    0,5 kg mrożonych truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    2-3 łyżki cukru (w zależności czy truskawki będą kwaśne czy nie)

    Oraz :
    2 galaretki wiśniowe
    delicje wiśniowe 300 g

Ciasto z musem truskawkowym, delicjami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka .
    Do powstałej masy dodać mąki i proszek do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać szpatułka .
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C i piecz przez 25-30 minut .
  • 2. Mus:
    Zamrożone truskawki przekładamy do garnka i podlewamy 3 łyżkami wody.
    Gdy truskawki się rozpuszczą dodajemy cukier i galaretki . Truskawki rozdrobnić blenderem . Pozostawić do ostygnięcia
  • 3. Biszkopt przekroić na pół . ( druga połowa nie będzie potrzebna )
    wyłożyć wystudzony mus truskawkowy i wyłożyć na niego delicje .
    Włożyć do lodówki na godzinę by mus się stężał .
    Rozrobić galaretkę w 3 szklankach wrzątku i odstawić do wystygnięcia .
    Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i włożyć ponownie do lodówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy