biszkopt:
8 jaj
po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
2 szklanki cukru
mus:
pół kilo truskawek
3 galaretki truskawkowe
masa z kremówki:
1 l kremówki 3 żółte galaretki
dodatkowo
2 paczki delicji
1 mleczna czekolada
Ciasto z musem truskawkowym, delicjami i kremówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, dodajemy cukier,miksujemy. Kiedy się roipzuści dodajemy obie mąki.pieczemy biszkopt około 35 minut w 170 stopniach
mus:
truskawki miksujemy, podgrzewamy dodając suche galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą ale nie gotujemy.odstawiamy aż zacznie tężeć.
Masa ze śmietany
galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę.
Przełożenie:
biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszy blat wykładamy tężejący mus truskawkowy, przykrywamy drugim blatem. Na wierzch tężejąca masa z kremówki, wierzch ozdabiamy delicjami, w miejsca pomiędzy nimi wlewamy ropuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Porady
ciasto najlepiej chłodzić w lodówce do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi
Komentarze