Ciasto z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

Puszyste , wilgotne ciasto , kwaśne porzeczki i słodka , chrupiąca beza - myślę , że takie połączenie zadowoli wiele osób :) Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania

Składniki:

  • 200g maki
    100g maki ziemniaczanej
    250g margaryny
    180g cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    4 żółtka
    szczypta soli

    Na piankę :
    4 białka
    200g cukru
    400g czerwonej porzeczki

Ciasto z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki dokładnie opłukać , obrać z gałązek , zostawić na sicie do obeschnięcia
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem , szczyptą soli i cukrem waniliowym do puszystości . Ucierając wbić jajka i dodać żółtka
  • 3. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać do utartej margaryny , wszystko dokładnie wymieszać . Wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy ,
  • 4. Białka ubić na sztywno , nie przerywając ubijania porcjami wsypywać cukier , do ubitej piany dodać porzeczki , delikatnie wymieszać , wylać na ciasto . Piec około 45 minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu udekorować porzeczkami , można posypać cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy