Puszyste , wilgotne ciasto , kwaśne porzeczki i słodka , chrupiąca beza - myślę , że takie połączenie zadowoli wiele osób :) Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania
Ciasto z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki dokładnie opłukać , obrać z gałązek , zostawić na sicie do obeschnięcia
2.Margarynę utrzeć z cukrem , szczyptą soli i cukrem waniliowym do puszystości . Ucierając wbić jajka i dodać żółtka
3.Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać do utartej margaryny , wszystko dokładnie wymieszać . Wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy ,
4.Białka ubić na sztywno , nie przerywając ubijania porcjami wsypywać cukier , do ubitej piany dodać porzeczki , delikatnie wymieszać , wylać na ciasto . Piec około 45 minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu udekorować porzeczkami , można posypać cukrem pudrem
Komentarze