Ciasto wiewiórka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    100 g rodzynek
    100 g migdałów
    2-3 jabłka (można użyć gruszek)
    4 jajka

Ciasto wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć w większej misce z cukrem na białą puszystą masę.Do zawartości miski dolać olej.Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą,a następnie połączyć z masą jajeczną.
  • 2. Z umytych i obranych jabłek usunąć gniazda nasienne.Następnie jabłka pokroić w kostkę,a rodzynki sparzyć na sitku.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.Wymieszać.Migdały wraz z kawałkami jabłek oraz z rodzynkami wrzucić do ciasta i wszystko dokładnie połączyć.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia .Ciasto wylać na formę i piec około 50 minut.Po upieczeniu przestudzić.

Komentarze

Podobne przepisy